Η Ομοιοπαθητική θεραπεία είναι αποτελεσματική σχεδόν σε όλες τις παθήσεις, εκτός από εκείνες που απαιτούν χειρουργική επέμβαση ή χαρακτηρίζονται από βαριές παθολογοανατομικές βλάβες. Παρόλο που και στις σοβαρές αυτές καταστάσεις μπορεί να χορηγηθεί επικουρικά ομοιοπαθητική αγωγή, τα καλύτερα αποτελέσματα εντοπίζονται σε διαταραχές λειτουργικού χαρακτήρα, καθώς και στα αρχικά στάδια παθήσεων, όπου το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο σταματά την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου. Έτσι, μπορεί να δράσει τόσο θεραπευτικά, όσο και προληπτικά.
Οι συνηθέστεροι λόγοι, για τους οποίους ο ασθενής καταφεύγει στον ομοιοπαθητικό γιατρό, είναι δερματικά, πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, πονοκέφαλοι, διαταραχές του κύκλου, προβλήματα εμμηνόπαυσης, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες κ.λ.π.
Ο Ομοιοπαθητικός, ο οποίος είναι οπωσδήποτε ειδικά εκπαιδευμένος Ιατρός, παίρνει από τον ασθενή ένα ιδιαίτερα αναλυτικό ιστορικό με ερωτήσεις που αφορούν, εκτός από το συγκεκριμένο πρόβλημα για το οποίο προσήλθε, στα σωματικά του χαρακτηριστικά, τον τρόπο διατροφής του, τον χαρακτήρα, τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματά του.
Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα και η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Από τα 3.500 ομοιοπαθητικά φάρμακα που υπάρχουν, εκ των οποίων 100 είναι τα λεγόμενα “πολύχρηστα” επιλέγεται το κατάλληλο για τον ασθενή.
Για την Ομοιοπαθητική θεραπευτική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς. Δηλαδή, δύο άτομα με την ίδια πάθηση ενδέχεται να λάβουν διαφορετικό ομοιοπαθητικό θεραπευτικό σχήμα, ανάλογο με την ευρύτερη ιδιοσυγκρασία τους, αλλά και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο αμυντικός μηχανισμός τους.
Η Ομοιοπαθητική θεραπευτική προσπαθεί να ενισχύσει την “ζωτική δύναμη” του οργανισμού με απόλυτα φυσικές ουσίες – φάρμακα. Για να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο χρειάζονται πληροφορίες και από τα τρία επίπεδα λειτουργίας του οργανισμού, το σωματικό, το συναισθηματικό και το διανοητικό. Για παράδειγμα, αν ο ασθενής εμφανίσει δερματικό εξάνθημα, θα αναζητηθούν πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες εμφανίσθηκε. Δηλαδή, θα ζητηθούν πληροφορίες για την σωματική, διανοητική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενή τη στιγμή που εμφανίσθηκε το εξάνθημα, αλλά και για το τι προηγήθηκε της εμφάνισής του.
Ο οργανισμός στην Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζεται ως “όλον”. Όταν πάσχει ένα μέρος, πάσχει το “όλον” και στόχος της θεραπείας είναι να φέρει την ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις ερωτήσεις σας ΕΔΩ και η γιατρός θα σας απαντήσει άμεσα