Το οικογενειακό τραπέζι, αυτή η αγαπημένη συνήθεια των παιδικών μας χρόνων φαίνεται να απουσιάζει στην καθημερινότητα μας από τα περισσότερα σπιτικά. Ο ταχύς ρυθμός της ζωής των γονιών αλλά και τα επιβαρυμένα με δραστηριότητες παιδιά φαίνεται πως δύσκολα συναντιούνται! Έτσι χάνεται αυτή η πολύτιμη δυνατότητα, καθιέρωσης υγιών διατροφικών συνηθειών αλλά και επικοινωνίας ,που είναι το οικογενειακό τραπέζι.
Καλό θα ήταν να εντάξουμε αυτόν τον χρόνο στην καθημερινότητα μας και να τον αφιερώσουμε στους αγαπημένους μας αλλά και στον εαυτό μας. Είναι ένα σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αλλά και για την ψυχική μας ισορροπία. Οι παρακάτω ιδέες θα μας βοηθήσουν:
1. Βρείτε κάποιες μέρες που το ωράριο της οικογένειας να μπορεί να συμβαδίζει.
2. Κλείστε την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα όσο τρώτε μαζί.
3. Μοιραστείτε την προετοιμασία και το μάζεμα του τραπεζιού με τα παιδιά, ώστε να νιώσουν πιο ενεργά.
4. Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αγορά των προϊόντων διατροφής και μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες, για να εξοικειωθούν με τα συστατικά και τη διατροφική αξία διαφόρων προϊόντων.
5. Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας έτσι ώστε να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις .
6. Δώστε σημασία στην εμφάνιση του φαγητού και στο σερβίρισμά του, ώστε να ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις των μεγάλων και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.
7. Μην διστάσετε να συμπεριλάβετε στο τραπέζι γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών σας συνηθειών να πειστούν να τις δοκιμάσουν.
8 Τα λαχανικά συνιστάται να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος.
9. Εντάξτε στη διατροφή μια φορά την εβδομάδα κάποιο γλυκό ή λιχουδιά, ώστε η ημέρα εκείνη να αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα.
10. Βάλτε το φαγητό στην πραγματική του βάση: μην το χρησιμοποιείτε ούτε ως επιβράβευση ούτε ως τιμωρία. Αποφύγετε συζητήσεις που προκαλούν ένταση και προσπαθήστε να μη μιλάτε στα παιδιά μόνο για μαθήματα και υποχρεώσεις. Καλό είναι να μην συνδέεται η ώρα του φαγητού με “ανάκριση” ή “κήρυγμα ” . Το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να λειτουργήσει για όλους σαν διαδικασία επικοινωνίας και απόλαυσης.
Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP
ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ