Λίγο “μόδα” , λίγο “αλήθεια” και.. πολύ διατροφική αξία! Με μικρές ποσότητες από τις παρακάτω τροφές παίρνουμε καθημερινά τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχουμε ανάγκη και ανεβάζουμε σημαντικά τα επίπεδα της ζωτικότητας και της καλής ψυχικής μας διάθεσης.
1. ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ: Καλό είναι να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα. Σολωμός , σαρδέλες, σκουμπρί κλπ. Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες με επίδραση στο κυκλοφορικό, το νευρικό σύστημα, το δέρμα κλπ.
2. ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ: Περιέχει σημαντική ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων. Τον διατηρούμε φρεσκοαλεσμένο στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο και τον καταναλώνουμε στις σαλάτες ή μαζί με τα δημητριακά πρωινού.
3. ΣΚΟΡΔΟ: Ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Πλούσιο σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ιχνοστοιχεία , όπως σελήνιο. Στις θειούχες ενώσεις που περιέχει οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Εναλλακτικά αντί για το ωμό σκόρδο μπορούμε να μαρινάρουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα λίτρο ελαιόλαδο και να χρησιμοποιούμε το αρωματισμένο με σκόρδο ελαιόλαδο
4. ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ: Είναι το καρύκευμα, η κιτρινη σκόνη που προκύπτει από το θρυματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού Curcuma longa, που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Αποτελεί ένα από τα συστατικά του κάρυ και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η προσθήκη μιας κουταλιάς του τσαγιού κουρκούμης στο καθημερινό διαιτολόγιο αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο προστασίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
5. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ. Γνωστά για την βιτ. C που περιέχουν και λιγότερο γνωστά για την πληθώρα των φυτοχημικών συστατικών τους. Περιέχουν περίπου 200 διαφορετικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία 60 πολυφαινόλες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
6. ΡΟΔΙ: Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική ικανότητά 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες καθώς και σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) .
7. ΧΛΩΡΕΛΛΑ: Μικροσκοπικό φύκι πλούσιο σε βιταμίνες C,E,B και βήτα καροτένιο. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και χλωροφύλλη. Το βρίσκουμε σε συμπληρώματα διατροφής και έχει αντισηπτικές, αποτοξινωτικές και αναγεννητικές ιδιότητες.
8. ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ: Πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη Η γλυκοπατάτα περιέχει μια μεγάλη ποσότητα καροτένιων, συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη και αντιοξειδωτικών. Είναι ένα τρόφιμο με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
9. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ SHITAKE : Είναι μανιτάρια που φύονται διπλα στις Shii (βελανιδιες), και καλλιεργούνται στην υγρασία των δασών της Ιαπωνίας. Σε σχέση με άλλα είδη μανιταριων, τα shiitake περιέχουν ίσως την υψηλότερη ποσότητα χαλκού και παντοθενικού οξέος,και από τις υψηλότερες σεληνίου, γεγονός που τα καθιστά τροφή ιδιαίτερα ενισχυτική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή και μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους.
10. ΜΟΥΡΑ : Φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλλα, κράνα, acai berry, goji berry. Πλούσια σε βιτ. C και Ε , ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό δυναμικό και θεωρούνται τροφές που επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων. Αποψύξτε κατεψυγμένα μούρα για να μπορείτε να τα καταναλώνετε όλο το χρόνο.
Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP
ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ